امروزه به دلیل مشغله های زندگی نسبت به گذشته، افراد بیشتری از استرس و اضطراب رنج می برند. با وجود اینکه این مشکل به دلایل روحی و فکری رخ می دهد، اما می تواند جسم انسان را نیز تحت تاثیر خود قرار دهد. این مشکل روحی می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. که با توجه به دلایل آن روش های متعددی جهت درمان وجود دارد. در ادامه قصد داریم شما را با علت استرس، علائم و عوارض آن به طور کامل آشنا کنیم.

استرس چیست؟

خیلی از افراد به دلیل کنار هم قرار گرفتن واژه استرس و اضطراب این دو واژه را یکی می دانند. اما باید بدانید که استرس یکی از واکنش های غیر ارادی بدن در برابر مشکلات و خطرها است. اما اضطراب یکی از پیامدهای آن می باشد. انواع استرس با توجه به میزان آن مشخص می گردد. این مشکل را می توان به عادی و روزمره، مقطعی و استرس شدید تقسیم بندی نمود. که با توجه به علائمی که در فرد بروز می نماید و همچنین زمان بروز علائم، می توان نوع آن را تشخیص دارد. 

 

علل استرس و اضطراب

این مشکل می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. که از جمله آنها می توان به امتحانات درسی، مصاحبه های کاری، دیدار با فردی برای اولین بار، دریافت و یا تحویل دادن کالا، کنفرانس و … اشاره نمود. که از جمله دلایل نوع مقطعی می باشند. اما برخی از علت ها مانند تفکرات منفی می توانند شما را در معرض ابتلا به   استرس های شدید قرار دهند. نگرانی نسبت به آینده و بیش از حد درگیر گذشته بودن نیز می تواند دلیلی برای افزایش میزان اضطراب شما باشد.

 

استرس و اضطراب

 

علائم فیزیکی استرس و اضطراب

خیلی از افراد زمانی که به استرس و اضطراب دچار می شوند، نمی توانند دلیل اصلی مشکلات جسمی و روحی خود را تشخیص دهند. به همین دلیل بهتر است با علائم آن به طور کامل آشنا شوید. از علائم استرس می توان به نگرانی های بی دلیل اشاره نمود. خیلی از افراد بدون اینکه دلیلی برای ناراحتی و یا نگرانی داشته باشند، دلشوره دارند. که از علائم بسیار معمول اضطراب می باشد. 

همچنین استرس و تپش قلب، نیز ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند. افرادی که دچار اضطراب شدید می شوند، معمولا فشار زیادی را روی بدن خود احساس می نمایند. این موضوع موجب افزایش متابولیسم بدن و در نهایت موجب افزایش تپش قلب فرد می گردد. از دیگر علائم این مشکل می توان بی قراری های مداوم فرد را نام برد. اینگونه افراد دائما احساس بی قراری و آشفتگی دارند. گویی در هر زمان منتظر شنیدن و یا رویارویی با اتفاقات بد و ناگوار هستند. 

احساس خستگی مفرط از دیگر علائم اضطراب می باشد. افراد مضطرب معمولا احساس کسلی و بی حوصلگی می کنند. این احساس کمی غیر معمول می باشد. اما از آنجایی که افراد مضطرب دائما در حال تفکرات منفی و فکرهای متشنج می باشند. ناخودآگاه موجب خستگی جسم خود نیز می شوند. البته خستگی می تواند ناشی از ضعف بدن و بیماری های دیگری نیز باشد.

همچنین اختلال در تمرکز و یادگیری نیز می تواند به دلیل استرس و اضطراب ایجاد شود. با توجه به تحقیقاتی که روی کودکان و نوجوانان انجام شد، مشخص گردید که کودکانی که دچار اضطراب هستند، با وجود هوش بالا، نمرات کمتری را نسبت به همکلاسی های خود دریافت می نمایند. از طرفی استرس و تنگی نفس نیز، بدون تاثیر از یکدیگر نمی باشند.  افرادی که دچار اضطراب های شدید هستند، به دلیل افزایش دمای بدن ممکن است دچار نفس تنگی نیز شوند. 

از دیگر علائم این مشکل می توان به انقباض عضلات نیز اشاره نمود. اگر در طول هفته چند بار دچار گرفتگی و سفت شدن عضلات می شوید، به احتمال زیاد با این مشکل دست و پنجه نرم می کنید. ترس های بی دلیل، خودداری از ورود به اجتماع، حمله های عصبی، پرخاشگری، لرزش غیرعادی بدن، تکرر ادرار، خشکی دهان، سرگیجه و سردرد و همچنین احساس خواب آلودگی از دیگر علائم استرس و اضطراب ، می باشند. 

از طرفی برخی از واکنش های بدن مانند احساس افسردگی، کاهش میل جنسی، لکنت زبان، فراموشکار شدن، کابوس دیدن، کاهش و یا افزایش اشتها نیز می توانند از علائم این مشکل باشند. 

 

آشنایی با عوارض استرس

علائم استرس می توانند موقتی باشند و پس از یک مدتی از بین بروند. اما در برخی مواقع افراد دچار        اضطراب های شدیدی می شوند، که ممکن است موجب عوارضی همچون پیدا کردن تیک های عصبی شوند. همچنین افسردگی های شدید، میگرن های عصبی، حالت تهوع، درد در اعضای بدن مانند کمر درد و مبتلا شدن به مشکلات قلبی و تنفسی از دیگر عوارض استرس می باشد.